हरियो खुर्सानीको फाईदा छाला चम्किलो बनाउदेखि ब्लड सुगर कम गर्ने सम्म
सामान्य तया भोजनलाई स्वादिलो बनाउने एक किसिमको फल खुर्सानी हो । पीरो स्वाद हुने खुर्सानीले भोजनमा स्वादिष्ठता थप्ने गर्छ । आम नेपालीले खुर्सानी स्वादका लागि खाने गर्दछन् । नेपालमा धेरै थरीका खुर्सानी पाइैने गर्दछ । जस्तै : डल्ले, अकबरे, ज्यानमारा, जिरे, आकाशे आदि । खानाको परिकार सजाउन र विभिन्न चिनियाँ पकवान बनाउन यसको अधिक प्रयोग हुन्छ । पीरो मन पराउनेको लागि खुर्सानी बिनाको खाना मीठै लाग्दैन । हामी धेरै...ले खुर्सानी स्वादका लागि नै प्रयोग गर्ने गरेका छौं ।
जिब्रोको स्वादका लागि हाम्रो भान्छामा प्रवेश गर्ने खुर्सानीले सामान्य बुझाईमा पिरोले असर गर्छ भन्ने लाग्छ । तर यही खुर्सानीले स्वास्थ्यको लागि कति लाभदायक छ भन्ने बुझ्नु पनि आवश्यक छ । खानामा कम्तीमा दुईवटा हरियो खुर्सानी खाने गर्नाले क्यान्सर जस्तो भयानक रोगबाट बचाउन सक्छ । हरियो खुर्सानीले प्राकृतिक रुपमा नै रोग प्रतिरोधात्मक क्षमतालाई बढाउने गर्दछ जसले क्यान्सर जस्तो रोगबाट बचाउने गर्दछ । त्यस्तै हरियो खुर्सानीमा भिटामिन सी पर्याप्त मात्रामा हुन्छ ।
भिटामिन सीले अरु भिटामिनलाई शरीरमा राम्ररी पचाउन सघाउँछ । हरियो खुर्सानीमा डाइट्री फाइबर्स प्रचुर मात्रामा हुन्छ । जसले पाचन क्रिया सुचारु गर्न मद्दत पुर्याउँछ । भिटामिन ए भरपूर भएको हरियो खुर्सानीले आँखा तेजिलो र छाला चम्किलो बनाउँछ । कति अध्ययनले हरियो खुर्सानीले ब्लड सुगर कम गर्ने पत्ता लगाएका छन् । हरियो खुर्सानीमा क्याप्साइसिन नामक एक तत्व पाइन्छ जो प्रोस्ट्रेट क्यान्सरबाट जोगाउन महत्वपूर्ण भूमिका खेल्छ । यसमा रहेको तत्वले छाला सफा बनिरहन्छ ।
त्यस्तै खुर्सानीले डन्डीफोर पनि आउन दिँदैन । खुर्सानीमा भरपूर मात्रामा आइरन पाइने गर्दछ जसले हड्डीलाई बलियो बनाउने गर्दछ र रगतलाई पनि बढाउने गर्दछ । हरियो खुर्सानीमा क्यालरी हुँदैन त्यसकारण यदि तपाईं डाइटिङ गरिरहनुभएको छ भने हरियो खुर्सानी तपाईंको लागि निकै लाभदायक हुन्छ । पिसावको विरामीलाई लाभदायक छ । हाडजोर्नी लगाएतका दुखाइ घटाउँछ । विशेष गरेर अकवरे खुसार्नी हालेर बनाईएको परिकारमा किटाणुको संक्रमण कम हुन्छ ।
सामान्य तया भोजनलाई स्वादिलो बनाउने एक किसिमको फल खुर्सानी हो । पीरो स्वाद हुने खुर्सानीले भोजनमा स्वादिष्ठता थप्ने गर्छ । आम नेपालीले खुर्सानी स्वादका लागि खाने गर्दछन् । नेपालमा धेरै थरीका खुर्सानी पाइैने गर्दछ । जस्तै : डल्ले, अकबरे, ज्यानमारा, जिरे, आकाशे आदि । खानाको परिकार सजाउन र विभिन्न चिनियाँ पकवान बनाउन यसको अधिक प्रयोग हुन्छ । पीरो मन पराउनेको लागि खुर्सानी बिनाको खाना मीठै लाग्दैन । हामी धेरै...ले खुर्सानी स्वादका लागि नै प्रयोग गर्ने गरेका छौं ।
जिब्रोको स्वादका लागि हाम्रो भान्छामा प्रवेश गर्ने खुर्सानीले सामान्य बुझाईमा पिरोले असर गर्छ भन्ने लाग्छ । तर यही खुर्सानीले स्वास्थ्यको लागि कति लाभदायक छ भन्ने बुझ्नु पनि आवश्यक छ । खानामा कम्तीमा दुईवटा हरियो खुर्सानी खाने गर्नाले क्यान्सर जस्तो भयानक रोगबाट बचाउन सक्छ । हरियो खुर्सानीले प्राकृतिक रुपमा नै रोग प्रतिरोधात्मक क्षमतालाई बढाउने गर्दछ जसले क्यान्सर जस्तो रोगबाट बचाउने गर्दछ । त्यस्तै हरियो खुर्सानीमा भिटामिन सी पर्याप्त मात्रामा हुन्छ ।
भिटामिन सीले अरु भिटामिनलाई शरीरमा राम्ररी पचाउन सघाउँछ । हरियो खुर्सानीमा डाइट्री फाइबर्स प्रचुर मात्रामा हुन्छ । जसले पाचन क्रिया सुचारु गर्न मद्दत पुर्याउँछ । भिटामिन ए भरपूर भएको हरियो खुर्सानीले आँखा तेजिलो र छाला चम्किलो बनाउँछ । कति अध्ययनले हरियो खुर्सानीले ब्लड सुगर कम गर्ने पत्ता लगाएका छन् । हरियो खुर्सानीमा क्याप्साइसिन नामक एक तत्व पाइन्छ जो प्रोस्ट्रेट क्यान्सरबाट जोगाउन महत्वपूर्ण भूमिका खेल्छ । यसमा रहेको तत्वले छाला सफा बनिरहन्छ ।
त्यस्तै खुर्सानीले डन्डीफोर पनि आउन दिँदैन । खुर्सानीमा भरपूर मात्रामा आइरन पाइने गर्दछ जसले हड्डीलाई बलियो बनाउने गर्दछ र रगतलाई पनि बढाउने गर्दछ । हरियो खुर्सानीमा क्यालरी हुँदैन त्यसकारण यदि तपाईं डाइटिङ गरिरहनुभएको छ भने हरियो खुर्सानी तपाईंको लागि निकै लाभदायक हुन्छ । पिसावको विरामीलाई लाभदायक छ । हाडजोर्नी लगाएतका दुखाइ घटाउँछ । विशेष गरेर अकवरे खुसार्नी हालेर बनाईएको परिकारमा किटाणुको संक्रमण कम हुन्छ ।